Osam načina da smanjiš nivo stresa

Osam načina da smanjiš nivo stresa

Postoji puno poslovnih situacija na koje ne možemo da utičemo, ono što svakako možemo je da naučimo kako da se prema njima odnosimo i da što bolje upravljamo onim stvarima koje zapravo jesu u domenu našeg izbora. Izbor radnog okruženja je svakako jedna od stvari koje možemo da biramo. Obezbedi sebi radni prostor koji nudi prijatniju atmosferu i nivo opuštenosti koji će ti dozvoliti da dnevne aktivnost obavljaš u miru.

Mnogi ljudi se svakodnevno suočavaju sa stresom koji se ogleda u: razražljivosti, manjku energije i lošem raspoloženjem, a dodatni simptomi mogu biti učestale glavobolje ili stomačni problemi. Stres na poslu postao je sve učestalija pojava, a što vam je posao odgovorniji to osećate veći pritisak i napetost pa ste samim tim dodatno izloženi stresu. Za početak, bilo bi dobro da mapiraš sve ono što te čini uznemirenim kada dođe do tvojih poslovnih obaveza. Da li je u pitanju sam posao (ne vidiš više sebe na tom radnom mestu, u toj profesiji), nedovoljna plata, loš odnos sa kolegama sa kojima deliš isti poslovni prostor, a možda od svega pomalo. Ako nisi u prilici da promeniš posao, uvek možeš da pronađeš pozitivnu stranu koja ćete motivisati da istraješ u onim teškim i naizgled nepremostivim situacijama. Takođe, razmisli koju vrednost dobijaš na radnom mestu i šta te sve čini srećnim u tome čime se baviš. Izgleda nemoguće, znamo, mada kada razmisliš malo o tome sigurni smo da ćeš naći zadovoljstvo u dnevnim aktivnostima od kojih je sačinjen tvoj radni dan.

Mi ti nudimo osam predloga kako da se izboriš sa stresom i lakše prevaziđeš sve krizne momente:

  1. Neka ti radni sto bude sređen, sam možeš da staviš neku fotografiju koja te raduje, sveće, kristale, cveće (zelene biljke smiriju i čine prostor opuštenijim) ili neki ukras koji u tebi budi opuštenost. Kod nas u WeShare-u poštuje se privatnost ali i zajednica! Ako ti zatreba razvogor uvek će biti neko od članova tu. U timu je uvek lakše. Pored toga, zadatke na poslu poređaj od najbitnijih do manje bitnih, i organuzuj se tako da sve obaviš pre roka. Na taj način češ izbeći stres koji se javlja kada zadatke obavljamo u „pet do dvanaest“.
  2. Na kraju radnog vremena, po izlasku iz kancelarije, časti sebe nečim lepim – to može biti ručak u omiljenom restoranu, kafa sa prijateljima, odlazak u park, neki dobar film, izložba ili samo šetnja, izbor je na tebi. Ti najbolje znaš šta tebe opušta i ispunjava.
  3. Nađi vremena da se baviš nekom fizičkom aktivnošću, ako teretana nije za tebe postoji niz drugih aktivnosti koje će ti potencijalno prijatni, kao što su: odlazak na časove salse, trčanje, plivanje ili neki timski sport mogu učiniti čudo kako za tvoje zdravlje tako i za tvoje samopouzdanje. Važno je samo da nađeš ono što ti voliš kako istrajao.
  4. Pisanje – Kada dugo držimo stvari u sebi, emocije i nezadovoljstvo se gomila. Pisanje će ti omogućiti da pogledaš situaciju iz druge perspektive, bolje je sagledaš a da pritom smanjiš nivo stresa. Stručnjaci preporučuju vođenje dnevnika kao jednu od aktivnosti koja može pozitivno uticati na dostizanje stanja mira i stabilnosti.
  5. Zdrav san je neprocenjiv! Telo i mozak izloženi su nabojima emocija i stresu koji na neki način treba da se procesuiraju i otpuste. Jedan od efikasnijih načina za otpuštanje stresa je spavanje. Zato se često preporučuje ustaljivanje ritma sna, kao i raniji odlazak u krevet.
  6. Kućni ljubimci umeju da poprave raspoloženje istog trenutka kada se vratiš sa posla i ugledaju te na vratima. Ta bezuslovna ljubav i radost koju oni prenose čini da se osetiš voljeno i ispunjeno što automatski dovodi do smanjenja napetosti. Maženje može delovati izuzetno smirujuće. Drugim rečima kućni ljubimci nam na svojstven način pružaju psihološku podršku i uz njih je sve jednostavnije i lakše.
  7. Redovna ishrana je jako važna, pa ako u kancelariju poneseš voće i povrće umesto peciva ne samo što ćeš lakše doći do bolje figure, nego ćeš i ubrzati metabolizam koji se dodatno usporava kada si pod stresom.
  8. Razmisli i pronađi neki hobi koji će te opustiti, usrećiti i ispuniti slobodno vreme na način koji će doprineti da se osećaš korisno i zadovoljno sobom. Ko zna, možda strast koja se rodi iz hobija preraste i u više od toga.

 

I za sam kraj, važno je da naučiš da usporiš, pronađeš balans između posla i zabave, kao i kako da se opustiš. Nađi vremena da upoznaš sebe – to je prvi korak ka tome da nađeš adekvatne načine da se izneseš sa stresnim i napetim situacijama.

 

Naši poslovni prostori organizovani su tako da ti nude sve na jednom mestu i time podrže efikasnost i produktivnost. Zajedno možemo više, pa i da izgradimo poslovni svet bez stresa!

 

About the author

Leave a Comment

Get in touch

We're here to help and answer any questions you might have. Let's work together to create game-changing experiences.

Our Location

Resavska 31
Belgrade

Call us on

+381 64 111 7935
+381 11 7359 127

Send your message

office@weshare.rs

en_USEnglish
sr_RSSerbian en_USEnglish