Postoji puno poslovnih situacija na koje ne možemo da utičemo, ono što svakako možemo je da naučimo kako da se prema njima odnosimo i da što bolje upravljamo onim stvarima koje zapravo jesu u domenu našeg izbora. Izbor radnog okruženja je svakako jedna od stvari koje možemo da biramo. Obezbedi sebi radni prostor koji nudi prijatniju atmosferu i nivo opuštenosti koji će ti dozvoliti da dnevne aktivnost obavljaš u miru.

Mnogi ljudi se svakodnevno suočavaju sa stresom koji se ogleda u: razražljivosti, manjku energije i lošem raspoloženjem, a dodatni simptomi mogu biti učestale glavobolje ili stomačni problemi. Stres na poslu postao je sve učestalija pojava, a što vam je posao odgovorniji to osećate veći pritisak i napetost pa ste samim tim dodatno izloženi stresu. Za početak, bilo bi dobro da mapiraš sve ono što te čini uznemirenim kada dođe do tvojih poslovnih obaveza. Da li je u pitanju sam posao (ne vidiš više sebe na tom radnom mestu, u toj profesiji), nedovoljna plata, loš odnos sa kolegama sa kojima deliš isti poslovni prostor, a možda od svega pomalo. Ako nisi u prilici da promeniš posao, uvek možeš da pronađeš pozitivnu stranu koja ćete motivisati da istraješ u onim teškim i naizgled nepremostivim situacijama. Takođe, razmisli koju vrednost dobijaš na radnom mestu i šta te sve čini srećnim u tome čime se baviš. Izgleda nemoguće, znamo, mada kada razmisliš malo o tome sigurni smo da ćeš naći zadovoljstvo u dnevnim aktivnostima od kojih je sačinjen tvoj radni dan.

Mi ti nudimo osam predloga kako da se izboriš sa stresom i lakše prevaziđeš sve krizne momente:

  1. Neka ti radni sto bude sređen, sam možeš da staviš neku fotografiju koja te raduje, sveće, kristale, cveće (zelene biljke smiriju i čine prostor opuštenijim) ili neki ukras koji u tebi budi opuštenost. Kod nas u WeShare-u poštuje se privatnost ali i zajednica! Ako ti zatreba razvogor uvek će biti neko od članova tu. U timu je uvek lakše. Pored toga, zadatke na poslu poređaj od najbitnijih do manje bitnih, i organuzuj se tako da sve obaviš pre roka. Na taj način češ izbeći stres koji se javlja kada zadatke obavljamo u „pet do dvanaest“.
  2. Na kraju radnog vremena, po izlasku iz kancelarije, časti sebe nečim lepim – to može biti ručak u omiljenom restoranu, kafa sa prijateljima, odlazak u park, neki dobar film, izložba ili samo šetnja, izbor je na tebi. Ti najbolje znaš šta tebe opušta i ispunjava.
  3. Nađi vremena da se baviš nekom fizičkom aktivnošću, ako teretana nije za tebe postoji niz drugih aktivnosti koje će ti potencijalno prijatni, kao što su: odlazak na časove salse, trčanje, plivanje ili neki timski sport mogu učiniti čudo kako za tvoje zdravlje tako i za tvoje samopouzdanje. Važno je samo da nađeš ono što ti voliš kako istrajao.
  4. Pisanje – Kada dugo držimo stvari u sebi, emocije i nezadovoljstvo se gomila. Pisanje će ti omogućiti da pogledaš situaciju iz druge perspektive, bolje je sagledaš a da pritom smanjiš nivo stresa. Stručnjaci preporučuju vođenje dnevnika kao jednu od aktivnosti koja može pozitivno uticati na dostizanje stanja mira i stabilnosti.
  5. Zdrav san je neprocenjiv! Telo i mozak izloženi su nabojima emocija i stresu koji na neki način treba da se procesuiraju i otpuste. Jedan od efikasnijih načina za otpuštanje stresa je spavanje. Zato se često preporučuje ustaljivanje ritma sna, kao i raniji odlazak u krevet.
  6. Kućni ljubimci umeju da poprave raspoloženje istog trenutka kada se vratiš sa posla i ugledaju te na vratima. Ta bezuslovna ljubav i radost koju oni prenose čini da se osetiš voljeno i ispunjeno što automatski dovodi do smanjenja napetosti. Maženje može delovati izuzetno smirujuće. Drugim rečima kućni ljubimci nam na svojstven način pružaju psihološku podršku i uz njih je sve jednostavnije i lakše.
  7. Redovna ishrana je jako važna, pa ako u kancelariju poneseš voće i povrće umesto peciva ne samo što ćeš lakše doći do bolje figure, nego ćeš i ubrzati metabolizam koji se dodatno usporava kada si pod stresom.
  8. Razmisli i pronađi neki hobi koji će te opustiti, usrećiti i ispuniti slobodno vreme na način koji će doprineti da se osećaš korisno i zadovoljno sobom. Ko zna, možda strast koja se rodi iz hobija preraste i u više od toga.

 

I za sam kraj, važno je da naučiš da usporiš, pronađeš balans između posla i zabave, kao i kako da se opustiš. Nađi vremena da upoznaš sebe – to je prvi korak ka tome da nađeš adekvatne načine da se izneseš sa stresnim i napetim situacijama.

 

Naši poslovni prostori organizovani su tako da ti nude sve na jednom mestu i time podrže efikasnost i produktivnost. Zajedno možemo više, pa i da izgradimo poslovni svet bez stresa!